A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

Права та обов’язки осіб з інвалідністю щодо утримання 

Дата: 11.02.2022 17:05
Кількість переглядів: 478

Аліменти - це утримання, яке у визначених законом або договором випадках надається одним членом сім’ї іншому, якщо останній не має власних коштів для існування.

Право на аліменти особа з інвалідністю має як неповнолітня або повнолітня дитина, батько чи мати, а також як чоловік чи дружина.

Крім того, необхідно пам’ятати, що поряд з правом на утримання, особа з інвалідністю також може мати обов’язок сплачувати аліменти іншим особам

Неповнолітня дитина з інвалідністю

За загальним правилом батьки зобов’язані утримувати дитину з інвалідністю до досягнення нею повноліття (18 років).

При визначенні розміру аліментів суд, у тому числі враховує стан здоров’я (наприклад, наявність інвалідності) та матеріальне становище дитини.

Існує декілька способів отримання аліментів на дитину з інвалідністю:

  • сплата аліментів за попередньою домовленістю між батьками;

  • укладення договору про сплату аліментів на дитину з інвалідністю, у якому визначено розмір та строки виплати (у письмовій формі і посвідчується нотаріально);

  • сплата аліментів за рішенням суду (до позовної заяви необхідно додати документи, що підтверджують інвалідність дитини, та витрати, що здійснюються на догляд за дитиною кожен місяць - квитанції тощо).

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Аліменти можуть стягуватися в твердій грошовій сумі, яка щорічно підлягає індексації, або у частці від доходу матері/батька дитини.

Той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до якого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Повнолітня дитина з інвалідністю

Дитина після досягнення 18 років за умови її непрацездатності (у тому числі наявність інвалідності) має право на отримання матеріальної допомоги від батьків, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Така матеріальна допомога може надаватися батьками в добровільному порядку або після звернення до суду з відповідною позовною заявою.

Другий з подружжя, який є особою з інвалідністю або з яким проживає дитина з інвалідністю

Після розірвання шлюбу особа має прав на отримання матеріальної допомоги, якщо вона стала непрацездатною (у тому чи набула статусу особи з інвалідністю І, II чи ІІІ групи) до розірвання шлюбу або протягом 1 року від дня розірвання шлюбу і потребує матеріально допомоги і якщо її колишній чоловік/дружина може надавати матеріальну допомогу.

Особа має право на утримання і тоді, коли вона стала особою з інвалідністю після спливу 1 року від дня розірвання шлюбу, якщо її інвалідність була результатом протиправної поведінки щодо неї колишнього чоловіка/дружини під час шлюбу.

Також коли один із подружжя, втому числі і працездатний,проживає з дитиною з інвалідністю, яка не може обходитися без постійного стороннього догляду, і опікується нею, він має право на утримання (протягом всього часу проживання з дитиною з інвалідністю) за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу.

Утримання одному з подружжя надається другим із подружжя у натуральній або грошовій формі за їхньою згодою у добровільному порядку або ж за рішенням суду.

 

 

Батьки, які є особами з інвалідністю

Непрацездатні батьки (у тому числі особи з інвалідністю), мають право отримувати матеріальну допомогу від повнолітніх дітей, а також вимагати їхньої участі у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Розмір аліментів на батьків визначається судом у твердій грошовій сумі та/або у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

У виняткових випадках, якщо мати та/або батько є особами з інвалідністю, суд може постановити рішення про стягнення (одноразово або протягом певного стропу) коштів на покриття витрат, пов’язаних з лікуванням та доглядом за ними, з дитини, яка не досягла повноліття (18 років) за умови наявності в неї достатнього доходу (заробітну).

Однак діти звільняються від обов’язку надавати утримання батькам, якщо батьки були позбавленні батьківських прав, або якщо батьки ухилялися від виконання своїх батьківських обов’язків, зокрема, у випадку несплати матір’ю/батьком аліментів на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за З роки, і така заборгованість є непогашеною.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Шосткинський місцевий центр –

41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

Глухівське бюро правової допомоги –

41400, м. Глухів, вул. Шевченко, 4. тел. (05444) 7-07-20, (05444) 7-07-12

Кролевецьке бюро правової допомоги –

41300, м. Кролевець, вул. Грушевського, 19. тел. (05453) 9-52-47

Середино-Будське бюро правової допомоги –

41000, м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62

Ямпільське бюро правової допомоги –

41200, смт Ямпіль, бульвар Ювілейний, 1. тел. (05456) 2-20-50

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103 (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь