A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

30 липня Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Дата: 29.07.2021 13:30
Кількість переглядів: 889

Він був започаткований у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привернення уваги до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочення людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі та є третьою за прибутковістю після продажу наркотиків та зброї.

За інформацією Державного Департаменту США, Уряд України робить значні зусилля щодо викорінення торгівлі людьми. Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

Загалом український уряд продемонстрував збільшення зусиль у цьому питанні. Це включає збільшення верхньої межі допомоги жертвам, розширення переліку доступних послуг, продовження обвинувальних вироків щодо торгівців, проведення інформаційних заходів.

Серед рейтингу країн, які забезпечують протидію торгівлі людьми, Україна залишається у Другій Групі, що є непоганим показником для нашої країни.

Торгівля людьми була і залишається актуальною проблемою для України. Сучасні форми експлуатації людини та нові виклики, що їх переживає світ, створюють загрозу потрапляння у ситуацію торгівлі людьми практично всіх соціальних груп населення.

Буде це пенсіонер, людина працездатного віку чи дитина – байдуже. Основний принцип, за яким торгівці людьми обирають собі жертву, – це уразливий стан особи.

Уряд України вживає заходів з попередження торгівлі людьми та боротьби з нею, притягнення до відповідальності злочинців та надання допомоги постраждалим.

Особа, яка звернулась із заявою щодо встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення безоплатного одержання медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги та тимчасового розміщення у притулку.

У разі, якщо особі встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми, вона має право на одноразову матеріальну допомогу у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України та допомогу у працевлаштуванні, реалізацію права на освіту та професійну підготовку.

Відповідно до постанови Кабінет Міністрів України 26.05.2021 № 531 «Про внесення змін до Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми» повноваження щодо встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, відійшли до компетенції Національної соціальної сервісної служби України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь