A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

Марафон є потужною всеукраїнською акцією з підтримки реформи децентралізації влади.

Дата: 25.07.2016 14:02
Кількість переглядів: 601

Марафон є потужною всеукраїнською акцією з підтримки реформи децентралізації влади. Про це під час брифінгу повідомив тимчасово виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Олександр МАРЧЕНКО.

На Сумщині на початку липня поточного року відбулися декілька виїзних нарад щодо створення Дружбівської громади на території Ямпільського району, Зноб-Новгородської громади в Середино-Будському районі, проходило також обговорення реформи в Глухівському районі, де в перспективі вбачається формування Червоненської та Шалигінської громад. 

Присутня на брифінгу голова Березівської сільської об’єднаної територіальної громади Надія АРТЕМЕНКО зазначила, що після об’єднання бюджет громади збільшився майже втричі – до 22,08 млн. грн., у тому числі, майже вдвічі, зросли власні доходи.

«Об’єдналися справді активні сільські голови, для яких децентралізація стала ще одним кроком для того, щоб покращити життя у їхніх громадах, – підкреслила Надія Артеменко. – Ми пропрацювали вже півроку. За цей час ще жодної копійки державних коштів не використали. Наша громада вже створила свої виконавчі органи, забезпечила їх комп’ютерною технікою та Інтернет-зв’язком. Заявляю, що і нашого особистого фінансового ресурсу достатньо для існування громади. Але в цьому році Березівська громада отримує 30 млн. грн. державної та міжнародної допомоги на розвиток інфраструктури, модернізацію системи охорони здоров’я, освіти, створення нових робочих місць тощо. На початку квітня у нас відкрилися два багатофункціональні землеобробні кооперативи. Зараз плануємо створити невеличке підприємство з переробки молока і вивчаємо досвід інших регіонів і навіть країн щодо цього питання».

Надія Артеменко звернула увагу і на проблемні питання громади, серед яких – потреба у кваліфікованому лікареві для місцевої амбулаторії та земельні питання (повноваження залишилися в райдержадміністрації, хоч сама земля – на території громади). Але, як вважає голова громади, варто лише розпочати, і справи потихеньку підуть вгору.

«Чимало сільських голів сьогодні говорять: «Ви спочатку нам дороги зробіть, а потім ми об’єднаємось», – зауважив Олександр Марченко. – Але це не правильно. Тому що немає «нас» і «вас». Держава у нас у всіх одна і є єдине завдання у всіх посадових осіб – працювати для її розвитку. Тому сільський голова не повинен сьогодні приховувати від громади, що є можливість залучити 20 чи 30 мільйонів гривень для своєї території».

Координатор Сумського регіонального офісу реформ Ніна МЕЛЬНИК звернула увагу на зміни, що відбулися у свідомості людей, які живуть на території громади: «Вони вже думають не про проблеми, а про своє майбутнє. Говорять про перспективи розвитку, розуміючи прекрасно, що такі великі кошти держава не буде давати щороку. І їм треба навчитися господарювати, економно та ефективно вкладати ці кошти».

Децентралізаційний марафон триває.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь