Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

НА СУМЩИНІ ОБГОВОРИЛИ МОЖЛИВОСТІ СТВОРЕННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ПОЛІГОНІВ

Дата: 14.09.2016 08:00
Кількість переглядів: 609

Під час семінару з питань поводження з твердими побутовими відходами за участю представників DesPro, перший заступник облдержадміністрації Олександр МАРЧЕНКО зазначив, що поводження зі сміттям – це одна із серйозних проблем на Сумщині і вирішувати її потрібно комплексно

За словами Олександра Марченка, за 2015 рік в області утворилося 728,5 тисяч кубічних метрів твердих побутових відходів, це близько 173 тисяч тонн. Вони захоронені на 16 полігонах і 237 сміттєзвалищах загальною площею понад 262 гектари. Сьогодні близько 81% населення області охоплено послугами з вивезення ТПВ. В той же час охоплення даним видом послуг в сільській місцевості не перевищує 30%.

«Дотепер ми намагалися вирішувати проблему із твердими побутовими відходами локально, але вже давно назріла необхідність розробити стратегічні моделі, які б могли комплексно вирішувати питання накопичення і переробки ТПВ», зазначив він. – Органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вживається недостатньо заходів щодо упередження створення несанкціонованих звалищ. Це питання неодноразово піднімалося на рівні обласної влади і ми прийшло до висновку, що воно є надто складним і має вирішуватися системно».

Проблема існує і щодо роздільного збирання побутових відходів. Така процедура здійснюється лише в містах Конотоп, Шостка, Путивль, Тростянець, розпочато процес у Сумах.

Під час семінару експерти DesPro  провели семінар для міських голів та голів райдержадміністрацій на тему: «Організація діяльності у сфері поводження з ТПВ на рівні населених пунктів». Фахівці розповіли, що проблема поводження із твердими побутовими відходами є не лише на Сумщині, вона – загальноукраїнська.  

«З 1 січня взагалі забороняється захороняти відходи без попереднього їх оброблення чи перероблення, – зазначив експерт Дмитро ЛАЗНЕНКО. – Для того, щоб забезпечити дотримання відповідних вимог, вам необхідно мати регіональні полігони, які б відповідали відповідним вимогам».

«Враховуючи норми законодавства і перспективи створення об’єднаних територіальних громад на території області, у всіх районах повинні бути прийняті рішення щодо створення регіональних полігонів, де здійснюватиметься захоронення ТПВ відповідних населених пунктів,  наголосив Олександр Марченко». – Прогнозується, що кожен із 5 майбутніх районів нашої області буде мати свій полігон і в області створюватимуться центри переробки обласного значення». 

Фото без опису

(джерело: http://sm.gov.ua/uk/arkhiv1/11507-na-sumshchyni-obhovoryly-mozhlyvosti-stvorennya-rehionalnykh-polihoniv.html)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь