До уваги споживачів! У продажу виявили фальсифікат масла
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області повідомляє про виявлення забороненого до обігу масла, яке доступне в продажу інтернет маркетплейсів.
Встановлення реалізації фальсифікованого солодковершкового масла відбулося після опрацювання звернень, які надійшли на нашу адресу через Web форму Держпродспоживслужби щодо фактів реалізації в інтернет маркетплейсах Prom, Rozetka, Епіцентр масла «Українське» 82,5% жирності з пастеризованих вершків, яке на думку заявників являється не маслом, а спредом. На маркуванні масла зазначений виробник ТОВ «Атлант груп» та адреса потужності виробника: вул. Івана Павла, 3/2, м. Суми.
За результатами опрацювання звернень з’ясовано, що у м. Суми вулиці Івана Павла не існує, а найбільш подібна назва вулиці – це вулиця Іоана Павла ІІ, на якій відсутні потужності з виготовлення вершкового масла.
У даному випадку недобросовісний виробник використав у маркуванні фальсифікованого харчового продукту назву масло солодковершкове екстра «Українське» 82,5%, виготовлене згідно із ДСТУ 4399:2005, а у складі продукту зазначений тільки один інгредієнт – пастеризовані вершки з коров’ячого молока.
Зважаючи на цей факт Головне управління інформує, що в Україні діє національний стандарт ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови». Відповідно до якого солодковершкове масло – вид вершкового масла, що його виробляють з пастеризованих вершків, сквашених чистими культурами молочнокислих бактерій.
Отже, вершкове масло виготовляють тільки з коров’ячого молока або продуктів його переробки, призначене для безпосереднього вживання в їжу або кулінарних цілей. Воно не повинно містити ніяких спеціальних харчових добавок. Будь-які інші домішки, такі як рослинний жир, відразу позбавляють продукт назви «вершкове масло», переводячи його в розряд продуктів-фальсифікатів. Чимало виробників замінюють натуральний молочний жир трансжирами, зокрема гідрогенізованою пальмовою олією. При цьому виробники часто вказують недостовірну інформацію, в яких пропорціях, а головне, який саме жир використано. Трансжири отримують штучним шляхом. Звичайні рідкі олії піддають хімічній обробці (гідрогенізації), вони міняють структуру і перетворюються на тверді рослинні жири. Це роблять для збереження олій від псування та здешевлення виробництва харчових продуктів.
Споживачів, які виявили вищезазначену фальсифіковану продукцію в обігу, просимо негайно інформувати Шосткинське районне управління Держпродспоживслужби в Сумській області.