Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

Зменшити кількість відходів у вашій оселі - легко та просто

Дата: 26.09.2024 12:49
Кількість переглядів: 15

Кожен з нас повинен замислитися, скільки відходів ми продукуємо щодня. Можливо, на перший погляд, обсяг сміття, який ми викидаємо за день, здається незначним. Але, якщо поглянути на це в масштабах року, картина змінюється. Орієнтовно 300-500 кілограмів відходів в рік продукує одна людина. Разом з тим, у 2023 році з Березівської громади на полігон було вивезено 636,31 кубічних метрів відходів,а це в середньому 110 тон сміття, або менше 22 кілограмів на одного мешканця громади! Отже майже 300 кг відходів на кожного жителя громади було спалено або просто викинуто на несанкціоновані сміттєзвалища. Але не все так безнадійно – є багато простих і ефективних способів зменшити обсяги утворення відходів, не витрачаючи багато часу чи зусиль.

У 2023 році вступив в дію Закон України “Про управління відходами”, який передбачає суттєві зміни в цій сфері та наближає нас до європейського законодавства. 

Березівська громада стала переможцем конкурсного відбору, що реалізується за підтримки Швейцарії компанією NIRAS Sweden AB для розробки місцевого плану управління відходами (МПУВ) та надання допомоги у підготовці стратегічної екологічної оцінки МПУВ.

Що це означає для нас як громади? 

Можливо, вже помітили зміни: з'явилися контейнери для роздільного збору сміття, відкриті навчальні сортувальні станції, місця для збору небезпечних відходів, такі як батарейки та лампочки. Але це лише початок. 

Закон  базується на  ієрархії управління відходами, яка складається з п'яти основних сходинок. Найгірший варіант — це просто викинути сміття на сміттєзвалище. Найкращий — запобігти утворенню відходів взагалі. Отже, що можна зробити на кожному з цих рівнів?

Фото без опису

Що важливо зауважити - реалізація Закону та дотримання ієрархії управління відходами має діяти як на загальнодержавному, так і на місцевому, локальному рівнях, включно з рівнем домогосподарства. Тобто кожен відіграє свою роль у побудові нової системи керування відходами.

Отже, згідно з законодавством, ми, як мешканці, маємо долучатися також своїми діями до вирішення сміттєвої проблеми. Перший і найважливіший крок у цьому процесі — це запобігати утворенню відходів загалом. 

Фото без опису

 

Як це зробити? 

Використовуйте багаторазові товари, замість одноразових. Адже, одноразове використання речей призводить до їх накопичення у величезних кількостях на сміттєзвалищах. Під час розкладання таких відходів в атмосферу викидаються шкідливі речовини, які забруднюють довкілля і можуть завдати шкоди нашому здоров’ю. Таким чином, кожен непотрібний предмет, викинутий у смітник, несе загрозу не тільки природі, але й людині.

Чим можна замінити одноразові речі, які найчастіше є в нашому побуті? Ось декілька простих і ефективних замін, які можна легко впровадити у своє повсякденне життя.

1. Заміна поліетиленових пакетів

Поліетиленові пакети, як легкі "маєчки," так і цупкі пакети, дуже часто стають причиною забруднення навколишнього середовища, оскільки їхній період розкладання може тривати сотні років. Натомість для покупок варто використовувати тканинні торбинки, шопери або авоськи. Для більших покупок, особливо коли  йдете на ринок чи в супермаркет, чудово підійдуть рюкзаки чи міцні багаторазові сумки.

2. Зберігання продуктів 

Пластикові пакети та одноразові контейнери також можуть бути замінені більш екологічними варіантами. Вощанки - це багаторазові обгортки з бджолиного воску, які можна легко виготовити самостійно в домашніх умовах або придбати готові в магазинах. Для тривалого зберігання їжі також варто обрати скляні або керамічні контейнери. Якщо ж з певних причин скло чи кераміка не підходять, можна використовувати контейнери з харчового пластику, які придатні до переробки.

3. Багаторазовий посуд для відпочинку на природі

Виїзди на природу часто супроводжуються використанням одноразового посуду, який значно забруднює довкілля. Щоб уникнути цього, можна замінити одноразові пластикові тарілки та столові прибори на керамічні або металеві аналоги. 

4. Багаторазові пляшки для води та напоїв

Коли  берете з собою воду чи інші напої в подорож, на прогулянку або в спортзал, варто користуватися багаторазовими пляшками. Багаторазова пляшка з нержавіючої сталі або скла не тільки безпечніша для здоров’я, але й економить  кошти, адже зникає потреба щодня купувати нові пластикові пляшки з водою.

5. Екологічні засоби особистої гігієни

Одноразові засоби особистої гігієни, такі як прокладки та памперси, складають значну частку відходів, які не піддаються переробці. Для їх заміни існують екологічні альтернативи, такі як тканинні памперси та прокладки, менструальні чаші, або менструальні труси. Ці продукти розроблені для багаторазового використання, що значно зменшує обсяг відходів і є більш економічним вибором у довгостроковій перспективі.

Крім того, важливо свідомо підходити до вибору товарів, щоб уникнути купівлі речей, які не потрібні або які можуть швидко зіпсуватися. Це актуально для продуктів харчування, особливо під час планування святкувань або великих заходів. Покупка надмірної кількості їжі, яка може зіпсуватися, не лише марнує ресурси, але й збільшує обсяги сміття. Підходьте до закупів з розумом: складайте списки, плануйте меню заздалегідь та віддавайте перевагу свіжим і корисним продуктам, які точно будуть використані.

Наступний крок - це підготовка до повторного використання. У побуті поступово накопичуються речі, які з часом можуть ставати непотрібними, або ламатися. Замість того, аби ці речі викидати на сміттєзвалища, варто дати їм друге життя. 

Фото без опису

Зламався стілець? Не працює електричний чайник? Не поспішайте їх викидати! Можливо, їх ще можна полагодити. Іноді невеличкий ремонт може дати нове життя старим речам. 

До речі, чи знали ви, що у Центрі надання соціальних послуг Березівської громади діє банк речей, де кожен може безкоштовно здати або взяти потрібні речі? Віддати старий одяг, взуття, техніку чи інші предмети можуть всі бажаючі, тим самим зменшуючи обсяг сміття та підтримуючи тих, хто цього потребує.

Крім того, варто пам’ятати про те, що речі часто можна відновити, відремонтувати чи перепрофілювати для нових цілей. Зокрема, апсайклінг допомагає розкрити творчий потенціал, дозволяючи створювати унікальні речі з того, що раніше здавалося непотребом. 

Хтось запитає “А що по сортуванню?”. Сортування відноситься до третьої сходинки ієрархії - рециклінг (переробка). На цьому етапі відбувається роздільне збирання ресурсів, які використовуються, як сировина у процесі виготовлення нових речей. 

Фото без опису

 

 

Найчастіше в Україні сортують пластикові вироби (PET пляшки та пляшки від побутової хімії), скло, папір і картон, метал та біовідходи (харчові та зелені відходи). Далі сортовані відходи передають заводам, які займаються виготовленням тих чи інших речей та мають потребу в пластику, папері, металі тощо.

 

Крім того, у процесі рециклінгу має закриватися питання небезпечних відходів в складі побутових - батарейки, медикаменти, електричне та електронне обладнання, побутова хімія, фарби, ртутовмісні тощо. Такі зібрані відходи потрібно передавати спеціальним організаціям, які мають дозвіл на оброблення небезпечних відходів. 

 

Органи місцевого самоврядування беруть на себе функцію забезпечити мешканців/-ок можливістю сортувати відходи та здавати небезпечні відходи. Для цього встановлюються контейнери для роздільного збирання відходів, запроваджуються інші системи збирання сортованих відходів, відкриваються станції сортування / центри управління відходами, запускаються Екобуси для збирання небезпечних відходів. Часто сортовані відходи можна за кошти здавати в спеціально облаштовані пункти приймання вторсировини, знайти які можна на національній мапі за посиланням: https://recyclingpoints.org/#rec298923800

Тому, якщо у громаді є можливість сортувати відходи, то варто цими можливостями користуватися. Адже це шанс, аби відходи не відправились на сміттєзвалища та не забруднювали довкілля, а були корисними для виготовлення нових речей.

Що стосується біовідходів, то їх варто компостувати, адже це також можливість отримати добриво для подальшого підживлення ґрунту. Компостувати можна, як в будинку, так і у квартирі. 

У випадку приватного будинку - це може бути компостна яма для збирання листя, трави та залишків їжі, або ж компостер, який можна виготовити самостійно. Якщо ж викопати компостну яму немає можливості, то гарним варіантом для компостування стане ЕМ компостер, який завдяки мікроорганізмам бокаші пришвидшує компостування біовідходів без неприємних запахів. Окрім цього, бокаші може бути використаним й для інших цілей: 

  • підготовка ґрунту для розсади;

  • добавка до корму для будь-яких сільськогосподарських тварин та птахів;

  • кореневе підживлення рослин;

  • усунення неприємного запаху у вуличних вбиральнях.

Для того, аби дізнатися більше про управління відходами, запрошуємо завітати на  платформу “Місто нуль відходів”, яку розробила Громадська спілка “Український альянс нуль відходів”. На платформі є велика кількість прикладів правильного управління відходами, які впровадженні і працюють в Україні. 

Матеріал підготовлено  за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь