Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

Інструкція щодо отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім'ї загиблого

Дата: 23.04.2024 14:05
Кількість переглядів: 120

Постановою Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2024 р. № 416 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо спрощення процедури надання особам статусу особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України» змінено Порядок надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення, під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (далі — Порядок).

Статус особи з інвалідністю внаслідок війни надають особам  (як військовим, так і цивільним), яким за висновком медико-соціальної експертної комісії (далі — МСЕК) встановлено відповідну групу інвалідності  внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України. 

За новим Порядком рішення про надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни віднесено до компетенції структурних підрозділів з питань ветеранської політики обласних, Київської міської, районних, районних у м. Києві державних адміністрацій (обласних, Київської міської, районних військових адміністрацій) за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) або за адресою фактичного місця проживання (для внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО).

Раніше таке рішення приймали місцеві структурні підрозділи соціального захисту населення. 

Для отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни необхідно  подати на адресу структурного підрозділу з питань ветеранської політики органу місцевої влади заяву про надання статусу (за встановленою формою згідно з додатком до постанови КМУ від 8 вересня 2015 р. № 685).

заява _особа з інвалідністю внаслідок війни 

Заяву можна подати:

  • у паперовій формі – через центр надання адміністративних послуг (далі — ЦНАП).
  • у електронній формі – засобами Порталу Дія або засобами Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

Чинним законодавством України електронна форма подачі заяви передбачена, однак технічно ще це зробити неможливо –  наразі система доопрацьовується.

У паперовому вигляді заяву можна подати до будь-якого ЦНАПу незалежно від адреси свого задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

До заяви ЗА НАЯВНОСТІ потрібно додати:

  • довідку МСЕК про групу та причину інвалідності;
  • довідку про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (за формою згідно з додатком 6 до постанови КМУ від 20 серпня 2014 р. № 413; довідка форма 6_постанова 413
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для осіб, які є є ВПО).

Під час подання заяви при собі потрібно мати паспорт та документ про ідентифікаційний податковий номер для перевірки даних, зазначених у заяві.

За вимогою адміністратор центру може скласти заяву в електронній формі та роздрукувати її для перевірки і підписання.

Заяву та документи також може подати уповноважена особа. Якщо заяву подаватиме уповноважена особа, то до заяви потрібно додати довіреність, оформлену відповідно до законодавства.

Згідно Порядку у разі відсутності необхідних документів, можна подати лише заяву із зазначенням відомостей, необхідних для надання статусу.

Збір відсутніх документів тепер – це обов’язок місцевих структурних підрозділів з питань ветеранської політики. Їм надано право витребувати повний пакет документів від уповноважених органів або посадових осіб у рамках міжвідомчої взаємодії суб’єктів владних повноважень у формі документів або відомостей.

Рішення про надання (відмову у наданні) статусу особи з інвалідністю внаслідок війни приймається місцевим структурним підрозділом з питань ветеранської політики за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) або за адресою фактичного місця проживання  (для ВПО)  заявника в місячний строк з дня надходження заяви.

Повідомлення про надання (відмову у наданні) статусу особи з інвалідністю внаслідок війни заявник отримує або на Порталі “Дія” або засобами Реєстру.

До ЦНАПу повідомлення про надання (відмову у наданні) статусу особи з інвалідністю внаслідок війни передається через електронний кабінет.

У разі відсутності технічної можливості передати повідомлення про надання (відмову у наданні) статусу особи з інвалідністю внаслідок війни через електронний кабінет такі відомості не пізніше ніж через три дні після їх прийняття передаються до ЦНАПу у паперовій формі.

Після прийняття рішення про надання статусу видається Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни та нагрудний знак «Ветеран війни – особа з інвалідністю» відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою КМУ від 12 травня 1994 р. № 302.

Це посвідчення підтверджує право на отримання пільг, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Місце отримання посвідчення можна обрати при подачі заяви про надання статусу:

– у структурному підрозділі, на який покладено функції з питань ветеранської політики держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради

або

– у ЦНАПі за місцезнаходженням.

Особам з інвалідністю внаслідок війни, у яких групу інвалідності за довідкою МСЕК встановлено без терміну перегляду, видаються безтермінові посвідчення, іншим – на період встановлення групи інвалідності. 

Нормативно-правова база: 

  • Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (стаття 7);  
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2024 р. № 416 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо спрощення процедури надання особам статусу особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України»;  
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 р. № 685 «Про затвердження Порядку надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення, під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України»; 
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 р. № 302  «Про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь