A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

ДО УВАГИ ПЛАТНИКІВ ! ЗАСТОСУВННЯ ПРОГРАМНИХ РЕЄСТРАТОРІВ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ (ПРРО)

Дата: 14.01.2022 14:55
Кількість переглядів: 312

Глухівська ДПІ повідомляє, що з 01.01.2022 набрали чинності положення абзацу четвертого пункту 61 підрозділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України згідно з якими фізичні особи - підприємці, що перебувають на спрощеній системи оподаткування, а саме – платники єдиного податку ІІ - IV груп, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – ПРРО) для здійсненні розрахункових операцій.

 Правові відносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) регулюються Законом України від 06 липня 1995 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

 Законом № 265  передбачає РРО:

 – у вигляді  технічного  пристрою (апарату), даний  різновид  часто називають «класичним» РРО;

 – у вигляді певного  програмного забезпечення, яке може бути встановлено  на любий персональний комп’ютер (ПК) або  гаджет; таке програмне забезпечення визначають як  програмне РРО.

Класичний, тобто апаратний РРО, має в собі так звану  фіскальну пам’ять, де власне фіксуються та зберігаються усі фіскальні дані, конструкція якої забезпечує  занесення, збереження та багаторазове зчитування підсумкової інформації про об’єми  розрахункових  операцій, яку неможливо змінити або знищити без ушкодження самого пристрою фіскальної пам’яті. Слід відзначити, що класичний РРО періодично передає  до єдиної бази ДПС через мережу Інтернет відповідну фіскальну інформацію по розрахунковим операціям.

На відміну від класичного програмний РРО не має у собі вбудованого пристрою фіскальної пам’яті, тому що він передає напряму до бази фіскального сервера ДПС через Інтернет фіскальну інформацію по кожній операції. Таким чином, по суті  сервер ДПС виконує функцію як фіскальної пам’яті, так і бази податкової.

Продавець повинен на вимогу покупця надати документ із фіскальними даними по розрахунковій операції (фіскальний чек), який друкується класичним РРО на папері.

Закон № 265 як альтернативу паперовому варіанту передбачає надання програмним РРО QR-коду, за допомогою якого у покупця є можливість самостійно отримати фіскальний чек встановленої форми в електронному вигляді.

Перевагами використання ПРРО є:

– миттєва реєстрація електронних чеків на сервері ДПС;

– ведення обліку товарів;

– видача покупцю електронних чеків у будь-якій формі (Е-mail, СМС, Viber);

– автоматичне створення Z-звітів на підставі розрахункових підсумків;

 фіксування дати, часу та деталей розрахункової операції;

 безкоштовність (програмне рішення  ДПС)

Простежити послідовність дій при реєстрації ПРРО та отримати інформацію про програмне забезпечення можливо за адресою: htpp///taх.gov.ua/baneryi/programni-rro. Там же знаходяться інструкції щодо заповнення реєстраційної форми та Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь