Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

Як поліція перевірятиме сертифікати про вакцинацію від COVID-19

Дата: 19.10.2021 16:47
Кількість переглядів: 1475

Поліція перевірятиме сертифікати про вакцинацію від COVID-19 за QR-кодом.

Як йдеться на сайті МВС, про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

Він зауважив, що Національна поліція спільно з Мінцифрою розробили та розпочали інтеграцію відповідного програмного забезпечення на планшети поліцейських для швидкої перевірки сертифікатів з «Дії» або сканувавши паперовий його варіант.

Хто перевірятиме сертифікати. «Перевіряти достовірність сертифікатів про вакцинацію громадян з 21 жовтня будуть працівники Держпродспоживслужби, Центру контролю та профілактики хвороб на місцях, а також працівники Патрульної поліції України. Перевірку проводитимуть у місцях великого скупчення людей, де може бути поширення хвороби — під час перевезень, відвідувань закладів, ринків, торговельних майданчиків», — розповів заступник начальника Департаменту патрульної поліції України.

Що повинно бути зазначено в сертифікаті. Білошицький наголосив, що у паперових свідоцтвах про вакцинацію обов’язково мають бути реквізити — інформація про вид щеплення, кількість доз щеплення, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров’я.

«Всі дані про вакцинацію громадян вже є в реєстрі, який також підключений до міжнародних баз. Інформація буде перевірятися дуже ретельно. Особи, які перевірятимуть свідоцтва про вакцинацію, мають пересвідчитися в достовірності свідоцтва, адже відомі випадки їх підробки», — розповів він.

Штрафи за підробки. Білошицький наголосив на тому, що за виготовлення і збут підробленої медичної документації правопорушникам може загрожувати покарання — від штрафу у 17 тисяч гривень до 5 років позбавлення волі. За використання підроблених довідок чи сертифікатів передбачене покарання — від штрафу на суму до 850 гривень до обмеження волі на строк до 2-х років.

«Люди, які замовляють і купують підроблені сертифікати про вакцинацію, у випадку виявлення підробки документу та спроби скористатися ним, будуть притягуватися до відповідальності за порушення картинних умов. Це може бути штраф від 17 до 34 тисяч гривень. У випадку, якщо буде доведено, що особа, хвора на COVID-19, розповсюдила хворобу, вона може бути притягнена до кримінальної відповідальності», — додав Білошицький.

 

У громадських місцях COVID-сертифікати перевірятимуть за QR-кодом » Слово і  Діло


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь