A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ РЕЄСТРАЦІЇ ЗАХИЩАЄ ГРОМАДЯН ТА БІЗНЕС

Дата: 18.11.2016 16:56
Кількість переглядів: 680

Упродовж усіх 25 років незалежності український бізнес та громадяни страждали від такого ганебного явища, як рейдерство.

 

Шахраї, використовуючи різні схеми, відбирали бізнес та нерухомість. Це негативно відображалось на інвестиційній привабливості нашої держави. Адже інвестори вкладають кошти лише в економіку тих країн, які гарантують захист активів. Там, де існує рейдерство, важко очікувати значних інвестицій.

Найбільшого розмаху цей процес набув за часів Януковича. Однак тоді про це не говорили в голос аби не «заважати» рейдерам. Адже тиша – найкращий друг рейдера.

Нова команда Міністерства юстиції України з перших днів зайняло позицію якомога ширшого розголосу інформації про усі відомі факти спроб рейдерських захоплень. Через це могла виникнути хибна думка, що захоплень стало більше. Насправді це не так. Кількість спроб рейдерських атак не збільшилася. Натомість рейдерам стало набагато складніше реалізовувати свої оборудки.

Розроблене Мін’юстом та прийняте Парламентом законодавство, спрямоване на реформу системи реєстрації в Україні, дало можливість запровадити сучасний та дієвий механізм адміністративного оскарження дій реєстраторів через Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Минулого року було зафіксовано близько 3000 рейдерських захоплень. Із них 2700, або 90%, на жаль, були успішними.

Відтепер комісія протягом 2-3 тижнів оперативно може прийняти рішення про відміну реєстраційної дії і повернути вкрадене майно. На відміну від судової тяганини, яка раніше була єдиним можливим способом відстояти свої права і подекуди затягувалася на кілька років, дана процедура дає можливість швидко відреагувати на спробу захоплення.

Відповідно, рейдерам дуже складно перепродати захоплене майно за такий короткий проміжок часу.

Але необхідно розуміти, що Комісія – це не суд, вона не розглядає спір по суті. За час роботи комісією розглянуто по суті понад 600 скарг. Задоволено 216 скарг.

Серед компанії, яким вдалося врятувати свою власність завдяки роботі комісії: Новус Україна, UniCreditBank, Бунге Україна, UNIQA RealEstate, Ромпетрол Україна, ПАТ "ПІВДЕНТЕПЛОЕНЕРГОМОНТАЖ".

Запропонований проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» №5067 саме і був спрямований на врегулювання проблемних питань захисту прав власності під час реєстраційних дій та законодавче закріплення дієвих механізмів запобігання рейдерству.

6 жовтня проект Закону в цілому було ухвалено 271 голосом народних депутатів. 28 жовтня Закон підписав Президент України Петро Порошенко. 01 листопада Закон набув чинності. Гілки влади оперативно спрацювали для того, щоб закріпити європейські стандарти захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів.

Документ передбачає низку змін до законодавчих актів:

1. нотаріальне засвідчення справжності підписів;

2. проведення реєстраційних дій виключно на підставі судового рішення, переданого з реєстру судових рішень;

3. використання реєстраторами та нотаріусами лише захищеного носія ключів;

4. ускладнення процедури відкриття нового розділу в реєстрі нерухомого майна;

5. кримінальна відповідальність заявника, реєстратора та зацікавленої особи до 10 років з конфіскацією, а також адміністративна відповідальність – штраф до 8500 гривень;

6. надання права Міністерству юстиції та його територіальним органам за результатами розгляду скарги направляти подання про анулювання свідоцтва нотаріуса;

7. здійснення Міністерством юстиції постійного моніторингу реєстраційних дійз метою виявлення порушень порядку реєстрації;

8. збільшення терміну для подання скарги до Мін’юсту та територіальних органів з 30 до 60 календарних днів;

9. повідомлення всіх власників юридичної особи про отримання державним реєстратором заяви про внесення змін до реєстрів;

10. можливість при реєстрації бізнесу та нерухомості за бажанням власника отримати паперовий документ з підписом та печаткою державного реєстратора;

11. удосконалення правового регулювання питань стягнення адміністративного збору за проведення державної реєстрації.

Ще один крок у боротьбі з можливим рейдерством – запуск системи інформування українських громадян через СМС про будь-які реєстраційні дії, які вчиняються з їхньою нерухомістю, а також сповіщати власників про те, хто з користувачів реєстру цікавився їхнім майном.

26 жовтня Кабінет Міністрів підтримав дану ініціативу Мін’юсту.

Завдяки СМС-інформуванню кожен громадянин може в режимі реального часу контролювати своє нерухоме майно.

Для того, щоб підключитися до нової послуги достатньо зробити 3 прості кроки:

1. Отримати реєстраційний номер майна.

Даний номер указується в Інформаційній довідці з реєстру нерухомості або у правовстановлюючому документі.

2. Поставити майно на контроль.

Відповідну позначку треба поставити навпроти нерухомого майна, яке ви хочете контролювати в особистому кабінеті користувача.

Окрім того, в особистому кабінеті можна подивитися історію реєстраційних дій, які вчинялися з нерухомістю.

3. У разі проведення будь-яких дій з майном – отримати миттєве сповіщення про зміни.

Сервіс надається виключно за реєстраційним номером майна в ДРРП. Громадянин, який отримав інформацію про те, що з його майном без його відома вчинили ті чи інші діє зможе оперативно відреагувати на це.

Перш за все, необхідно про несанкціоновані дії з майном повідомити правоохоронні органи, адже спроба привласнення чужого майна – це кримінальне правопорушення.

Другим кроком має стати подача скарги до Комісії Міністерства юстиції з розгляду скарг на дії державних реєстраторів.

Розроблене Мін’юстом та прийняте Парламентом законодавство дало можливість запровадити адміністративне оскарження дій реєстраторів через Комісію Міністерства юстиції з розгляду скарг на дії державних реєстраторів.

Протягом 2-3 тижнів з моменту подання скарги комісія оперативно може прийняти рішення про відміну реєстраційної дії і повернути вкрадене майно.

На відміну від судової тяганини, яка раніше була єдиним можливим способом відстояти свої права і подекуди затягувалася на кілька років, дана процедура дає можливість швидко відреагувати на спробу захоплення.

Відповідно, як уже зазначалося, рейдерам дуже складно перепродати захоплене майно за такий короткий проміжок часу.

З початку цього року, коли почала працювати Комісія, 70% рейдерських захоплень зазнали фіаско, а майно та бізнес були врятовані.

Минулого року, ця статистика була кардинально іншою. Лише у 10% випадків вдавалося врятувати майно та повернути його власнику.

За час роботи комісії розглянути по суті понад 600 скарг. Задоволено 216 скарг.

УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ РЕЄСТРАЦІЇ ЗАХИЩАЄ ГРОМАДЯН ТА БІЗНЕС

(джерело: http://sumyjust.gov.ua/p/news/6271-udoskonalennya-sistemi-reyestracyi-zahischaye-gromadyan-ta-bznes.html)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь