A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

Обережно, високопатогенний грип птиці

Дата: 16.04.2018 17:02
Кількість переглядів: 725

Що за хвороба - Високопатогенний грип птиці (ВПГП)?

Високопатогенний грип птиці (класична чума птиці, європейська чума птиці) — це інфекційна, висококонтагіозна хвороба птахів, що викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.

Які види птиці хворіютьна ВПГП?

Вважається, що усі птахи сприйнятливі до даної інфекції, але деякі види менше, ніж інші. Мігруючі водоплавні птахи - частіше дикі качки - є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Вони найменш сприйнятливі до інфекції. А ось домашні птахи, включаючи курей, гусей та індиків, дуже сприйнятливі до її збудника, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюються серед них. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней. 

Чи хворіють люди на ВПГП?

Більшість випадків захворювання людей відбулося в сільських районах, переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. Випадків передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини не виявлено.

Поширення високопатогеного грипу птиці в Україні та сусідніх країнах.

У 2016 році спалахи грипу птиці зареєстровані серед диких та перелітних птахів у таких країнах східної та західної Європи: Румунія, Польща, Угорщина, Болгарія, Нідерланди, Швейцарія, Австрія, Німеччина.

В Україні в 2016 році випадки пташиного грипу були зареєстровані в Херсонської області: Каланчацький,  Генічеський та Каховський райони. В 2017 році був зафіксований випадок в Кіцманському районі Чернівецької області.

Чим небезпечна хвороба?

Хвороба призводить до високих економічних збитків пов'язаних зі знищенням хворих птахів, ліквідацією осередків захворювання, економічними обмеженнями. При широкому поширенні збудника інфекції серед птахів збільшується можливість захворювання людей в наслідок передачі вірусу.

Як відбувається зараження?

Інфікуватися вірусом пташиного грипу можна при догляді за хворою або контакті з мертвою птицею. Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний. 

Скільки часу проходить з моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак хвороби?

Інкубаційний період у середньому 3 дні (від 2 до 4).

Які клінічні ознаки є характерними для людей хворих на грип птиці?

У хворих відзначаються загальні симптоми, характерні для грипу, — раптовий початок, лихоманка, слабкість, головний біль, іноді біль у горлі, задишка. Катаральні прояви практично відсутні. У більшості хворих (70%) відмічається пронос, іноді блювота. Особливістю перебігу захворювання є розвиток у деяких хворих первинної вірусної пневмонії. Головна відмінність від звичайного грипу - стрімкий розвиток хвороби з високою імовірністю летального кінця.

Які симптоми пташиного грипу у свійської птиці?

Інфекція серед свійської птиці може бути неочевидною (безсимптомною) або викликати зменшення яйценесення та захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).

Шановні жителі м.Глухів та Глухівського району! В разі виявлення захворювання, чи загибелі свійської птиці, негайно повідомляйте ветеринарну службу району за тел. 2 22-58, 2-26-88, 2-51-48,7-03-83 , 0667995648,0955642409,0665332842

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь