A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

Знову перші

Дата: 03.05.2017 15:09
Кількість переглядів: 694

У Березівській об’єднаній територіальній громаді розпочнуть роздільний збір сміття.

Допомогу громаді вже вкотре надав Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Результатом ефективної співпраці стало облаштування у с. Слоут павільйону для роздільного збору вторинної сировини, що обійшовся «донорам» у 135 тисяч гривень. Відтепер мешканці села матимуть можливість приносити скляні, пластикові пляшки та папір до контейнерів і залишати їх там. Це стало ще одним кроком у напрямку покращення системи поводження з твердими побутовими відходами у Березівській об’єднаній територіальній громаді.

У четвер, 27 квітня, регіональні експерти DESPRO на Сумщині В’ячеслав Сороковський та Дмитро Лазненко офіційно вручили документи на пункт, зазначивши, що встановлення такого майданчику – пілотний проект, і подібних новацій поки немає в жодному селі України. Секретар Березівської сільської ради Галина Прилуцька розповіла про шлях співпраці нашої ОТГ з DESPRO та подякувала представникам «донорів» за системну підтримку. Учасники заходу висловили сподівання, що такі проекти сприятимуть системним позитивним змінам у ставленні до екології та зроблять довкілля більш чистим і безпечним.

Встановили новинку в центрі Слоута біля приміщення сільської ради, аби люди бачили і звикали сортувати сміття по-новому. Поряд на майданчику розмістять ще один контейнер для змішаних відходів. Також передбачено і місце для великогабаритного непотребу. А потім комунальне підприємство «Господар-1», на баланс якого сільська рада раніше передала нову сміттєзбиральну машину, придбану за рахунок субвенції на розвиток громади, вирішуватиме, як і куди відправляти зібрані ТПВ.

Як розповів начальник відділу архітектури та містобудування Березівської сільради ОТГ Василь Понирко, наразі завершуються будівельні роботи і найближчим часом павільйон запрацює. А поки попереду найважче – привчити населення до системи «мухи – окремо, котлети – окремо».

Залучення жителів Березівської громади до цивільного збору сміття лише розпочалося. У планах - встановлення у місцях масового відпочинку і біля багатоквартирних будинків контейнерів для ТПВ, які закупили не без участі DESPRO. На двадцять сміттєвих баків закордонні партнери та ОТГ витратили порівну - по 65 тисяч гривень. Ще у минулому році спільним коштом було придбано подрібнювач гілок вартістю 124 тис. грн. Проект DESPRO вклав 80 тисяч гривень, а решту дофінансувала з місцевого бюджету громада. Також буде проведено роботу з установами, організаціями, підприємствами та населенням щодо укладення договорів на вивезення сміття. Завдяки підписанню договору співробітництва між Березівською ОТГ та Глухівською міською радою прийматиме відходи полігон міста. До речі, це - перший серед договорів в Україні, суб’єктом якого стала об’єднана територіальна громада.

Нагадаємо, що, починаючи з 2016 року Швейцарсько-український проект DESPRO постійно надає фінансову підтримку нашій об’єднаній громаді. Так, у рамках «Програми з модернізації, оптимізації та розвитку системи водозабезпечення Березівської ОТГ», розробленої у 2016 році, відповідно до договору, підписаного між DESPRO та Березівською сільською радою, було отримано більше 1,2 мільйона гривень цільової безповоротної допомоги. Кошти пішли на реконструкцію частини водогону в с. Слоут. Наразі вже відновлено 6,6 км водомережі.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь