A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

Екскурсія для підопічних відділення денного перебування КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування" Березівської сільської ради

Дата: 14.07.2016 14:16
Кількість переглядів: 882

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуВ останні роки особливого розвитку набули нові форми соціального обслуговування таких людей, які ще прагнуть самореалізовуватись, поділитися життєвим досвідом, пізнати нове, просто поспілкуватися.

Зміна соціального статусу людини зумовлена, насамперед, припиненням або обмеженням трудової діяльності, переоцінкою життєвих орієнтирів, самого способу життя і спілкування, виникненням ускладнень у соціально-побутовій та психологічній адаптації.

У системі соціально-побутової адаптації людей похилого віку особливе місце належить підтримці їх соціальної незалежності, адаптації до статусу пенсіонера, вихованню навичок спілкування, виявленню та сприянню розвитку різнобічних інтересів і потреб, організації Клубів активного довголіття, створенню самодіяльних художніх колективів і гуртків.

У територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Березівської сільської ради в червні 2016 року створено відділення денного перебування. На сьогодні кількість підопічних цього відділення складає 48 осіб. Кожен пенсіонер Березівської громади має можливість знайти собі заняття за інтересами. Адже це продовжує активне життя наших ветеранів, допомагає їм долати труднощі і повноцінно жити, сприяє розширенню кола інтересів та змістовному дозвіллю.

Всі підопічні відділення в минулому працівники промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту, освіти, соціальної сфери, медицини, і нині, перебуваючи на заслуженому відпочинку, не сидять дома, а прагнуть жити повноцінним життям, отримувати позитивні емоції, тренувати пам’ять, збагачуватись новими знаннями і обмінюватись досвідом.

Вчитися ніколи не пізно. У терцентрі працює Університет третього віку, в якому підопічні мають можливість навчання на факультетах. На цих факультетах створюються умови для творчих колективів, створені у терцентрі, – це ще й ліки від самотності та можливість розвинути свої таланти.

Нещодавно відбулась екскурсія підопічних відділення денного перебування, а саме творчий колектив с.Слоут зі вшанування ікони Божої Матері "Дубовицької" неподалік від с. Дубовичі, у лісі біля джерела, на місці явлення Дубовицького образа Пресвятої Богородиці, Кролевецького району.

За народними переказами історія цього унікального місця сягає глибини ХVІ ст. і пов’язана з образом Богоматері, ікону якої, начебто, саме в цьому місці знайшов пастух і якого засліпило сіяння її. З кожним роком зростає кількість прочан до цілющого джерела в десяту п’ятницю після Великодня, коли здійснюється святкова літургія.

Ось уже більше чотирьох століть у Десяту п’ятницю після Пасхи сюди стікаються віруючі, щоб принести подяку Господу та Богородиці, побачитись із друзями, звершити соборну молитву.  Тут паломники із ближніх і дальніх сіл -  полтавських, чернігівських,  київських земель.  І всі вони відчувають себе огорнутими ласкою і благодаттю Божої Матері.

Адже з покоління в покоління передавались розповіді про явлення ікони Пресвятої Діви в лісі, названої на честь села – Дубовицькою (Дубовическая).

Чудеса від ікони відбувались тут споконвіку. Підтвердження тому можна дізнатися не тільки з передань жителів села, а і з різних літописних джерел. У Чернігівських єпархіальних відомостях за 1861 рік знаходимо: «Прабабке теперешняго Дубовическаго владельца, скончавшейся в глубокой старости М.Д. Кочубей довелось в летах ранней молодости быть свидетельницею очевидного чуда от иконы Божией Матери…».

Читаємо згадку про Дубовицьку ікону Божої Матері також у книзі «Кіевъ теперь и прежде» за 1881 рік: «в Софийском соборе г. Киева при входе из Успенского придела, у южных дверей, в особом киоте и в серебряном вызолоченном окладе была икона Дубовической Божие Матери. Эта икона представляет старинную копию чудотворной Дубовической иконы, находящейся в Черниговской губернии; пожертвована она Софийскому собору княжной Н. А. Львовой, которой принадлежала, как родовая святиня».

День був надзвичайно святковий. Підопічним дуже сподобалась екскурсія до цілющого джерела Дубовицької криниці. Після Божественної Літургії, кожен возносив свої молитви і надії – адже перед цим образом не одне століття молились колись наші предки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь