A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

Їх подвиг не підлягає забуттю

Дата: 11.05.2017 11:13
Кількість переглядів: 765

Традиційно ветеранів – учасників бойових дій та інвалідів Великої Вітчизняної війни не залишають поза увагою.

Більше семи десятиліть відділяє нас від переможного травня 1945-го. На жаль, з кожним роком залишається все менше живих учасників і свідків тих трагічних років війни. На території Березівської громади 72-у річницю Перемоги зустріли лише семеро інвалідів і учасників Великої Вітчизняної війни: Григорій Митрофанович Тимощенко, Сергій Єрофійович Янцур, Іван Костянтинович Лук’яненко, Микола Борисович Шкурко, Михайло Павлович Пилипенко, Микола Петрович Клишкін та Валентина Василівна Слєпцова.

Уродженець с. Береза Григорій Митрофанович Тимощенко бойовий шлях розпочав 17-річним юнаком із визволення Гомеля, Брянська, Білорусії. Пройшов війну хімінспектором у складі запасного стрілецького полку та 884-го авіаполку. Брав участь в оточенні і блокаді Курляндського угруповання ворога. Найжахливіша війна XX ст. закінчилася для сержанта Тимощенка у 1945 році в Прибалтиці. Після чого він повернувся до рідної Берези і працював заступником директора в місцевій загальноосвітній школі, потім був директором Коренської «восьмирічки». За проявлену мужність у боях нагороджений медалями «За Відвагу», «За Перемогу над Німеччиною» та багатьма іншими. Також має відзнаку «За доблесну працю».

Ще один герой родом із Берези - Сергій Єрофійович Янцур. У квітні 1943 року 19-річного хлопця разом з багатьма односельцями відправили на тяжкі роботи в Німеччину. До січня 1945 С. Янцур працював у копальні в м. Левиці. Після звільнення потрапив до лав Червоної армії. А 15 березня був поранений в бою на річці Одер. До 12 травня лікувався в госпіталі. Загоївши рани, єфрейтор Янцур знову продовжив службу в діючій армії і 15 квітня 1947 року звільнений в запас. З 1948 по 1984 р.р. працював теслярем у рідному колгоспі «Дзержинського». У його нагородному арсеналі - медаль «За перемогу над Німеччиною», Орден Вітчизняної війни та багато ювілейних відзнак.

У переддень Дня пам’яті та примирення і свята Великої Перемоги висловили шану і повагу кожному ветерану-земляку Другої Світової війни.

Голова Глухівської райдержадміністрації Вікторія Сокол відвідала Григорія Митрофановича Тимощенка. Побажавши миру, добра та довголіття, привітала сивочолого ветерана квітами і подарунками. Також передали поздоровлення і продуктові набори від народного депутата України Андрія Деркача, а заступник сільського голови Сергій Конозобко від Березівської громади вручив ветерану-земляку матеріальну допомогу.

Голова Березівської ОТГ Надія Артеменко разом Анатолієм Тимощенком та Сергієм Конозобком вітали цього дня Сергія Єрофійовича Янцура. Вони подякували фронтовику за подвиг і запевнили, що в громаді турбота про ветеранів Другої світової війни – у пріоритеті. Дякуючи за подарунки, скромні герої говорили, що для них найголовніше – не матеріальна сторона привітань, а увага, якої їм, стареньким, так не вистачає.

У Березівській сільській раді завжди з готовністю відкликаються на прохання ветеранів. Нещодавно допомогли герою Великої Перемоги, Григорію Митрофановичу Тимощенку. Фронтовик клопотав про встановлення паркану навколо його будинку. І напівзруйновану огорожу відновили. Знайшовся і необхідний матеріал, і вмілі робітники у сільській раді. Також вирішили, що до ветеранів щотижня навідуватимуться медичні працівники, котрі слідкуватимуть за станом здоров’я героїв-земляків. Адже, наш обов’язок – оточити тих, хто відвоював для нас мир, піклуванням. І робити це не тільки у свята, а кожний день.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь