A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

Дуже часто в житті громадян постає питання поновлення строку для вступу в спадщину.

Дата: 07.04.2017 10:31
Кількість переглядів: 669

             Відповідно до ч.1 ст. 1270 Цивільного кодексу України «для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини».

             Отже, людина повинна прийняти спадщину фактично (проживати і бути зареєстрованою з померлим за однією адресою на день смерті, а також у інших випадках встановлених Цивільним кодексом України), або подати нотаріально засвідчену заяву про прийняття спадщини за законом чи за заповітом саме протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця. Не після спливу шести місяців, а саме в період шести місяців від дня смерті.

            Згідно ч.1 ст. 1272  Цивільного Кодексу України, якщо спадкоємець протягом цих же шести місяців, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Отже, він пропустив строки на подання заяви про прийняття спадщини.  Але рано чи пізно, це питання  необхідно буде вирішити. І тоді, тільки за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч.3 ст.1272 ЦКУ).

            В такому позові необхідно вказати поважну причину, згідно якої  громадянин пропустив  шестимісячний строк, після смерті спадкодавця. В Постанові Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» вказано, що суд ухвалює рішення про призначення додаткового строку для прийняття спадщини, якщо буде встановлено, що причини його пропуску є поважними. Так, поважними є причини, пов’язані з об’єктивними, істотними, нездоланними труднощами для спадкоємця.

             Вважаємо за необхідне нагадати, що на території м. Глухова діє Глухівське бюро правової допомоги, працівниками якого допомога надається також і жителям Березівської сільської об'єднаної територіальної громади.

             Безоплатну правову первинну (консультації, роз’яснення) та вторинну (безоплатний адвокат) можна отримати за адресою: Сумська область, м. Глухів, вул. Шевченка,4. Тел. (0544) 7-07-20.

 

Картинки по запросу спадкування

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь