A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська громада
Сумська область, Шосткинський район

ПРО ЗМІНИ У ЗАКОНОДАВСТВІ ЩОДО ПРИМУСОВОГО ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ

Дата: 07.10.2016 08:40
Кількість переглядів: 621

Картинки по запросу новини в законодавствы

Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області інформує, що з 5 жовтня 2016 року набирають чинності Закон України від 02.06.2016 № 1403-VIII «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» та Закон України від 02.06.2016 № 1404-VIII «Про виконавче провадження».

Суттєвими новелами нового законодавства є зміна строків пред’явлення виконавчих документів на виконання. Так, строк пред’явлення виконавчих документів на виконання збільшився до 3-х років (замість 1-го року), натомість посвідчення комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом 3-х місяців.

На відміну від положень діючого закону, строк на самостійне виконання борником рішення не передбачено. Тобто, при пред’явленні виконавчого документа на примусове виконання, з боржника одразу в обов’язковому порядку окрім суми заборгованості стягується виконавчий збір у розмірі 10 відсотків суми, що підлягає стягненню, а за виконання рішення немайнового характеру – в розмірі 2-х мінімальних розмірів заробітної плати з боржника – фізичної особи і в 4-х мінімальних розмірів заробітної плати з боржника – юридичної особи (окрім категорій рішень, за виконання яких не передбачено стягнення виконавчого збору).

Відтепер до заяви про примусове виконання рішення стягувач має додати квитанцію про сплату авансового внеску в розмірі 2-х відсотків суми, що підлягає стягненню (але не більше 10-ти розмірів мінімальної заробітної плати), а за рішеннями немайнового характеру – у розмірі 1-го мінімального розміру заробітної плати з боржника – фізичної особи і розмірі 2-х мінімальних розмірів заробітної плати з боржника – юридичної особи. Від сплати авансового внеску звільняються стягувачі за рішеннями про:

1)       за вимогами, що виникають з трудових правовідносин (стягнення заробітної плати, поновлення на роботі тощо);

2)       обчислення, призначення, перерахунок, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат, соціальних послуг, доплат, допомоги, пільг;

3)       відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи;

4)       стягнення аліментів;

5)       відшкодування майнової та/або моральної шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Також від сплати авансового внеску звільняються державні органи, інваліди війни, інваліди І та ІІ груп, законні представники дітей – інвалідів і недієздатних інвалідів І та ІІ груп, громадяни віднесені до категорій 1 та 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Боржник у випадку примусового виконання рішення про стягнення коштів зобов’язаний подати декларацію про доходи та майно.

Згідно нового законодавства звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій таке житло розташоване, дозволяється лише в разі наявності заборгованості в розмірі більше 20 розмірів мінімальної заробітної плати (згідно діючого законодавства – 10).

Збільшено розмір штрафів за невиконання рішень про зобов’язання боржника вчинити певні дії: 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на боржника – фізичну особу, 200 – на посадову особу, 300 – на боржника – юридичну особу. У випадку повторного невиконання – розмір штрафу подвоюється.

Слід відмітити, що відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про виконавче провадження» (від 02.06.2016) виконавчі документи, видані до набрання чинності цим Законом, пред’являються до виконання у строки, встановлені цим Законом.

(джерело:  http://sumyjust.gov.ua)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь